Szeptember 6-án az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH szervezésében került megrendezésre a PROAGRO című projekt záró rendezvénye, melynek témája a jövő élelmiszeripara volt.

Szommerné Egyed Linda, az iFood Klaszter elnöke köszöntötte a vendégeket, akik online, vagy személyes jelenlét keretében vehettek részt a rendezvényen a MATE Kaposvári Campusán.

A köszöntő után Dr. Gyarmati Tünde, az innomine DIH Nonprofit Kft. tanácsadója előadásában hallhattunk az agrár-élelmiszeripari támogatásokról, melyek célja a digitalizáció növelése az agrár- és élelmiszergazdaságban, valamint az, hogy a Dél-dunántúli Régióban elősegítsék az ágazat szereplőinek együttműködését. Többek között szóba kerültek külföldi jó gyakorlatok, a matchmaking és a finanszírozás kérdése, a Virtuális Agrár Hub, valamint egyes fejlesztési módszerek, amelyek meghatározzák a vállalatok digitális érettségi indexét.

A Virtuális Agrár Hub platform a projekt keretében készült, melynek a fő célja, hogy a mezőgazdaságban vagy az agrár-élelmiszeriparban elkötelezett szereplőket, ezen iparágakhoz kapcsolódó digitalizációs technológiákat és EU-s finanszírozási lehetőségeket összekapcsolja.

„A jövő, amellyel szembenéznek a vállalkozások : a digitalizáció.”

Ezt követően A „mindenízű” drazsé című előadást hallhattuk Dr.Némedi Erzsébet, Czakó Bettina, és Dr. Száz Dénes, az Expedit Nodum Kft. szakemberei előadásában. A cím reprezentálja azt a szemléletet, hogy a jövőben végbemenő digitalizációs folyamatok milyen változásokat, új megoldásokat hoznak az élelmiszer-előállítás területén.
Az előadás kereteiben szó volt olyan technológiákról, mint például az ételek 3D nyomtatása, amely a személyre szabhatóságot, a nanotechnológia az élettani tulajdonságok fokozását, a mesterséges intelligencia alkalmazása a gyártási folyamatok hatékonyságának növelését célozza. A gyártáson túl komoly kihívást jelent a csomagolóanyagok megújítása, amelynél elsősorban a nehezen lebomló hulladékképződés minimalizálására kell törekedni, emellett fontos szempont a nyomonkövethetőség és az újrahasznosítás is. Érdekes megoldás például az algából vagy biopolimerekből készült ehető csomagolás, amelyre már vannak kezdeti próbálkozások.

A rendezvény további részében Teleki Zsolt ismertette a DIGIT Brain elnevezésű pályázat tapasztalatait, amellyel felhívta a figyelmet a közvetlen brüsszeli forrásokból származó lehetőségekre, ezek előnyeire és buktatóira.

Az esemény az iFood Élelmiszer Klaszter őszi programjainak ismertetésével zárult.