Ismerje meg Klaszerünket

Ismerje meg klaszterünket

Orci dapibus ultrices in iaculis. Commodo odio aenean sed adipiscing diam donec. Eros in cursus turpis massa tincidunt.

Az iFood Élelmiszer Klaszter

Az akkreditált iFood Élelmiszer Klaszter több mint egy évtizede fog össze agrár-élelmiszeripari szereplőket, főleg kis és középvállalkozásokat. Fő tevékenységünk a tagok közötti és a klaszteren kívüli partnerekkel történő együttműködések elősegítése és az együttműködés kultúrájának hazai megerősítése.

Az iFood Élelmiszer Klaszter tagjai hazai élelmiszer gyártó vállalkozások, az agrár-élelmiszer iparhoz kapcsolódó szolgáltatók és beszállítók, valamint a kapcsolódó felsőoktatási, szakképzési intézmények és kamarák.

Ez a komplex összetétel adja meg az alapot a klaszter lényegét adó kollektív tudásnak, közös projekteknek és együttműködéseknek.

Az iFood Élelmiszer Klaszter tagjai hazai és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően teljesítenek az aktuális élelmiszeripari trendek tekintetében. Számos tag gyárt magas minőségű laktóz- és gluténmentes, valamint cukor csökkentett termékeket és növényi vagy alternatív fehérje tartalmú és prémium minőségű élelmiszereket is. Emellett a hazai kormányzati statisztikák alapján elmondható, hogy a klaszter tag vállalkozások sikeresebben pályáznak hazai felhívásokra, megbízhatóbb pályázati megvalósítók és a K+F+I projektek 20%-t is akkreditált klaszterek valósítják meg.

A klaszter küldetése a magyar élelmiszergazdaság szereplői számára olyan szakmai közösség szervezése, amely az együttműködések erősítése mentén a közös tudásbázisra és érdekekre építve hozzájárul tagjai eredményesebb működéséhez a hazai és nemzetközi piacokon.

A klaszter célja aktív tagokkal működve az élelmiszergazdaság területén tevékenykedő vállalkozások, szervezetek és intézmények közötti együttműködések generálása és összehangolása, az innovatív termékek és szolgáltatások létrehozásának segítése; a versenyképesség növelése és a gazdaság kihívásaihoz történő hatékonyabb alkalmazkodás által a tagok közötti üzleti forgalom arányának növelése, a for-profit tagok nyereség arányának növelése.

Fő mutatószámok (2022)

2011

Alapítás éve

>193

Tagi árbevétel (milliárd Ft)

40

Tagok száma

21

Export arány %

~90

KKV arány %

~3000

Foglalkoztatotti létszám fő

Mérföldkövek

Alapítás


2011
2018

Akkreditált klaszter cím

Arculatváltás


2021
2022

Klaszterközi Együttműködés

Klaszter Expo Start


2022

A 2022-es évnyitó rendezvényen mondták tagjaink

Szolgáltatások

 • Szakmai közösség szervezése, a klaszteren belüli együttműködések generálása,
 • Szakmai előadások, rendezvények, műhelymunkák szervezése,
 • Tapasztalatok megosztása, sikeresen átvett jó gyakorlatok számának növelése,
 • Közös projektekben résztvevő tagok arányának növelése,
 • Nyílt és a tagok számára hozzáadott értéket képviselő kommunikáció kialakítása és hatékony használata,
 • Az innovációs teljesítmény fokozása, a technológiai transzfer gyorsítása, a meglévő együttműködések hatékonyságának növelése,
 • Nemzeti és nemzetközi szinten meghatározó szereplők fejlesztési tevékenységeinek feltérképezése, lehetséges közös együttműködési projektek és akciók generálása, előkészítése és megvalósítása,
 • A tagság képviselete szakmai rendezvényeken, kiállításokon,
 • A tagok érdekeit és értékeit képviselő szolgáltatások fejlesztése,
 • Közös beszerzések támogatása,
 • A tagok közötti üzleti forgalom növelésének ösztönzése,
 • Részvétel a klaszter céljait szolgáló közös pályázatokban,
 • Közösségi programok szervezése és a tagok számára hasznos közösségi rendezvényeken való részvétel, amely elősegíti a tagok közötti bizalom kiépítését és elmélyítését és az együttműködések kialakítását,
 • Lobbi tevékenység: programok szervezése a felelős vezetőkkel, döntéshozók részvételével,
 • Kommunikációs tevékenység: kapcsolat a sajtóval, honlap, közösségi oldal létrehozása és üzemeltetése.

Projektek

Szeretne az inspiráló közösségünk tagja lenni?