2023. április 18-án 5 hazai klaszterrel közösen megalakítottuk a Magyar Klaszterközösséget.

A megalakulást több év előkészítő munka és közösségépítés előzte meg, annak érdekében, hogy egy erős és elismert szervezet alapjait rakhassuk le.

2023. április 18-án megalakult a Magyar Klaszterközösség, annak érdekében, hogy összefogja, erősítse, valamint képviselje hazai és nemzetközi partnerek felé a magyar klasztereket. 

Az alapító klaszterek élelmiszeripari és gasztronómiai, orvostechnikai, csomagolástechnikai, építőipari, valamint a hazai vállalkozások digitalizációját segítő iparági szereplőket képviselnek.

Az alapítók fő célja a hazai klaszterek közötti együttműködés erősítése, a magyar klaszter ökoszisztéma hazai és nemzetközi elismertségének növelése, a klasztertagság előnyeinek bemutatása, a klaszterek és a tagok által nyújtott szakmai nívó demonstrálása, valamint a hazai KKV-k támogatása annak felismerésében, hogy mekkora előnyt jelentenek a klaszterek az EU-s stratégiákhoz és a legdinamikusabban fejlődő üzleti tendenciákhoz való felzárkózás terén.

A megalakulást több év előkészítő munka és közösségépítés előzte meg, annak érdekében, hogy egy erős és elismert szervezet jöhessen létre. 

Ennek részeként 2022. február 2-án aláírásra került több hazai iparági klaszter között az a stratégiai együttműködési megállapodás, melynek célja a magyar klaszterek által felhalmozott tudás egyesítése és a klaszterekben rejlő értékek közös bemutatása olyan operatív lépések megvalósításával, mely előmozdítja a hazai klaszterek és tagvállalataik kapcsolatainak bővítését, innovációját, közös hazai és nemzetközi lehetőségeit és összességében sikeres és hatékony, érdekérvényesítő együttműködő partnerséget eredményez.

Ezt követően került megrendezésre a Klaszter Expo Start 2022. november 22-én, mely az együttműködést elindító klaszterek első, közös szervezésű rendezvénye. A tervek szerint 2 kétévente megrendezésre kerülő Klaszter Expo rendezvények célja bemutatni a klaszterek által biztosított üzleti és technológiai értékeket. A 2022-ben bevezetett rendezvény funkcióját tekintve egy értékleltár a szakpolitikák, minisztériumok, kamarák, operatív szervek, kormányzati szervek és más releváns hatóságok felé.

Az alapító, klaszterfejlesztésben kiemelten tapasztalt klaszterek tudása, az általuk összefogott kompetenciák és értékek mostantól egy tömbben egyesülnek egy erős közösséget, valamint egy közös kompetencia és tudás halmazt alkotva.

A Magyar Klaszterközösség teret ad a hozzá csatlakozó klasztereknek az együttműködésekben való részvételre, a klaszterekben folyó munka széleskörű népszerűsítésére, valamint az általános szemléletformálásra a döntéshozók, a szakmai szervezetek és a vállalkozások körében. A közösség várja a belépni szándékozó hazai klaszterek jelentkezését! A szándékot az info@magyarklaszterek.hu e-mail címen lehet jelezni.

megalakult a magyar klaszterközösség