2023. május 10-11-én került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetemen az idei Innovációs Napok rendezvény, amenynek fő célja az egyetem innovációs tevékenységének és jó gyakorlatainak a bemutatása, valamint új szervezeti és vállalati partnerek bevonása volt.

Az esemény első napjának fő témái az egyetem működési modellje, stratégiája, versenyképessége, valamint a tudományos eredmények piacosításának lehetőségei voltak.

A második nap fókuszában az egyetemi innovációs tevékenység finanszírozása, valamint a vállalkozásokkal közösen megvalósított projektek lehetőségei álltak.

Ennek a napnak a keretében került sor arra a kerekasztal beszélgetésre, amely során az egyetem(ek) és a klaszterek szemszögéből vizsgálták a résztvevők az egyetemi és klaszter ökoszisztémák közötti innovációs tevékenységek elősegítésének lehetőségeit és az együttműködéseket gátló tényezőkre megoldást nyújtó lépések lehetőségeit.

A beszélgetés résztvevői Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyetteseKincs Gergely, a PTE Innocapital Kft. innovációs menedzsere, Weisz Margit, az iFood Élelmiszer Klaszter menedzsere, a Magyar Klaszterközösség elnökségi tagja, valamint Teleki Zsolt, a Mirbest Klaszter menedzsere és a Magyar Klaszterközösség elnökségi tagja voltak.

A résztvevők fő megállapításai egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy sokkal szorosabbra kell fűzni az egyetemek és a vállalkozások közötti együttműködésket; melynek fő előmozdítói, közvetítői lehetnek a hazai klaszterek és megvalósulási formái a szellemi tulajdonjogokat kezelni képes projekt cégek lehetnek.