FoodFlow ’25 – Élelmiszeripari szakmai nap

A FoodFlow ’25 – Élelmiszeripari szakmai napot szerveztünk 2025. november 6-án Budaörsön, a Holiday Inn konferenciaközpontjában, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége, az Ökosys Zrt. és az iFood Élelmiszer Klaszter közös szervezésében. A résztvevőket a megnyitón Tóth Gábor, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének üzletfejlesztési vezetője, Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. vezérigazgató-tulajdonosa és Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője és az iFood Élelmiszer Klaszter elnöke köszöntötte, ezzel kijelölve a nap gyakorlati fókuszát: az iparági kihívásokra adható mérhető, együttműködésen alapuló megoldásokat.

Az iparági körképet és a főbb kihívásokat bemutató első szakaszban Szegedyné dr. Fricz Ágnes, független élelmiszerszabályozási- és REL szakértő, valamint Fertetics Mandy, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének fenntarthatósági vezetője és az Alternate Kft. ügyvezetője vázolta fel a szabályozási és fenntarthatósági trendeket, majd Fertetics Mandy moderálásával olyan nézőpontok találkoztak, amelyek az ágazat mindennapi működését formálják: Fórián Zoltán, az ERSTE Bank Zrt. vezető agrárszakértője a finanszírozási realitásokról beszélt, Prof. Dr. Abrankó László Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyetemi tanára és tanszékvezetője az akadémiai és innovációs kapcsolódásokat emelte ki, míg Sztankó Attila, a Kometa 99 Zrt. gazdasági igazgatója és az iFood Élelmiszer Klaszter tanácsadója a nagyvállalati gyakorlatokból hozott példákkal világította meg a beszállítói lánc működését.

A kora délutáni blokk az élelmiszerbiztonság és a táplálkozási trendek metszetére összpontosított: Szegedyné dr. Fricz Ágnes moderálásával Hampuch Zsolt, a Szafi Group operatív vezetője és az iFood tagi képviselője, Prof. Dr. Szente Viktória, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyetemi tanára és iFood tagi képviselője, Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője és az iFood elnöke, valamint Szűcs Zsuzsanna MSc RD, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke osztotta meg tapasztalatait arról, hogyan illeszthetők a „clean label” irányok és a speciális étrendek elvárásai a minőségbiztosítás és az ellátási lánc stabilitása mellé. A tematikát folytatva egy rövid, fókuszált villáminterjúban Fertetics Mandy kérdéseire Weisz Margit, az iFood Élelmiszer Klaszter klasztermenedzsere válaszolt, rámutatva, hogy az innovációs klaszterminősítés kézzelfogható keretet ad a közös fejlesztéseknek és a forrásbevonásnak, miközben láthatóvá teszi a klasztertagok értékteremtését.

Az élelmiszerhulladék és az innováció kapcsolatát körüljáró beszélgetésben Fertetics Mandy moderálásával Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapítója és elnökségi tagja, Deák Brigitta, a GreenPro Zrt. cégvezetője, Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. vezérigazgató-tulajdonosa és Sztankó Attila, a Kometa 99 Zrt. gazdasági igazgatója és iFood tanácsadója mutatták meg, hogyan lehet a melléktermékek hasznosítását, az adatalapú folyamatfejlesztést és a körforgásos megoldásokat üzletileg is értelmezhetővé tenni. A napot Fertetics Mandy záró beszélgetése koronázta meg Harsányi Gáborral, a GreenBrands-minősítésű Harsányi Pincészet borász tulajdonosával, aki személyes példákkal érzékeltette, miként találkozik a minőség, a márka és a fenntarthatóság a mindennapi működésben. A rendezvényhez kapcsolódó módszertani kerekasztalok a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének bevált megközelítését követték, segítve a kapcsolatépítést és a konkrét üzletfejlesztési lépések kijelölését.

Köszönjük a közös szervezést a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének és az Ökosys Zrt.-nek, és köszönet illeti valamennyi előadót, panelrésztvevőt és vendéget, akik hozzájárultak a FoodFlow ’25 sikeréhez.